Till denna ceasarsallad hade jag en blandning av mandlar och pumpakärnor rostade i tamari och ingefära. Se receptet för dessa längst ner. Smakar som pizza, som mannen här hemma förtjust kläckte ur sig. För mig är de som veganbacon - så otroligt smakfulla och goda, man får vara försiktig...
För två stora sallader
romansallad
crestasallad (eller annan fin flerfärgad krispsallad!)
tamarirostade ingefärsmandlar
Ceasardressing
1 dl naturella cashewnötter
1/2 perfekt mogen avokado
10 gyllene inkabär (tex Renée Voltaires) - eller andra torkade syrliga bär, tex tranbär eller varför inte en dadel
saft av 1/2 citron
1 liten bit av en vitlöksklyfta
1 tsk ekologisk kryddbuljong (byt ut mot lite örtsalt om du inte har det hemma)
2 msk olivolja
1 dl vatten
1 nypa salt
svartpeppar
Mixa alla ingredienser till dressingen. Pröva dig fram med citronen ifall du inte gillar det för surt. Samma med vitlöken - jag gillar inte vitlökssmak men tycker att det är en fenomenal krydda i små små mängder så jag använder väldigt lite. Blanda dressingen med salladen och voilà - klar att serveras tillsammans med en näve härligt kryddiga tamarirostade mandlar och pumpakärnor.
Tamarirostade ingefärsmandlar och pumpakärnor
1 dl ekologiska mandlar, blötlagda över natten
1 dl ekologiska pumpafrön, blötlagda över natten
2 torkade fikon
2 msk tamari
1 cm ingefära, skalad
1 liten bit vitlök
Mixa fikon, tamari, ingefära och vitlök till en smet. Blanda i de blötlagda mandlarna och pumpafröna, bred ut på bakplåtspapper och torka i torkugn på 42 grader i ca 12 timmar eller i vanlig ugn på 50 grader (pröva dig fram med torktiden - mandlarna ska torka men fortfarande vara lite sega). Bryt i bitar - dessa är fantastiskt goda. Förutom till sallader passar de även förträffligt som snacks bara som de är. Lägg upp en handfull i en skål och njut!
Inspirationen till dessa recept är hämtade ur Renée Voltaires bok Salig blandning.
Släng i också den andra avokadohalvan om du är avokadofrälst som jag... Glad fredag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar