Igår blev det räklaksa till middag. Receptet är från en nudelbok som jag har fått av Emma för hundra år sedan och som innehåller flera av mina favoriträtter.
Önskar alla en mysig fredag! ♥
RÄKLAKSA
4 portioner
20-24 råa, oskalade jätteräkor (vi använde skalade)
4 1/2 dl fiskbuljong
1 krm salt
4 1/2 dl kokosmjölk
2 tsk nam pla (thailändsk fisksås)
1/2 msk pressad lime
115 gr torkade medelgrova risnudlar
55 g böngroddar
Till garnering
hakad färsk koriander
Laksapasta
6 korianderstjälkar med blad
3 stora vitlöksklyftor, krossade
1 färsk röd chilifrukt, urkärnad och hackad
den innersta delen av 1 citrongrässtjälk, hackad
en 2 1/2 cm stor bit färsk ingefära, skalad och hackad
1 1/2 msk räkpasta (fanns inte i vår Ica men det blev gott utan ändå!)
1/2 tsk gurkmeja
jordnötsolja
Köp helst oskalade räkor med huvudena kvar, eftersom du kan låta skal och huvud sjuda med i buljongen så den får intensivare smak.
Skala och rensa räkorna. Häll fiskbuljong, salt och räkskal i en kastrull och koka upp sakta på stark värme. Snk sedan värmen och låt buljongen sjuda i 10 minuter.
Gör laksapastan under tiden. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Tillsätt därefter 2 msk jordnötsolja (om din matberedare är för stor kan du använda en mortel!).
Hetta upp 1 tsk olja i en stor kastrull på stark värme. Tillsätt pastan och fräs tills den doftar. Sila ner buljongen i kastrullen och rör också ner kokosmjölk, nam pla och pressad lime. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 30 minuter.
Tillaga under tiden nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, låt rinna av och ställ åt sidan.
Lägg räkor och böngroddar i soppan och fortsätt sjuda tills räkorna fått vitt kött och rullat ihop sig (använder du färdigt skalade och kokade räkor behöver de bara sjuda ett par minuter). Lägg upp nudlar i skålar, fördela räkorna ovanpå och häll över soppan. Garnera och servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar