tisdag 13 september 2011

Rawfood som livsstil, första harangen

Jag tänkte börja skriva en liten harang om allt det här med rawfood för er som känner er intresserade. Det är många som ställer frågor som börjar på vad, hur och varför och jag tänkte försöka ge en liten överblick av idén bakom rawfoodrörelsen och vad det är som har fått mig att fördjupa mig i det.

Så vad är det egentligen? Rawfood handlar om mat gjord på ekologiska och oupphettade ingredienser av hög kvalitet och superfoods. Det är en slags motvikt mot de senaste generationernas snabbmat, tillsatser och kemikalier. Det kan hjälpa att gå lite tillbaka i tiden och fundera över vad det egentligen är som utgör grunden för människans föda. Är det rafinierat socker eller mjöl som idag finns i de flesta livsmedel vi äter? Är det det urkarvade köttet från djur som blivit uppfödda i slakthus på konstgjort foder? Är det mjölken från industriellt uppfödda kor som egentligen var avsedd för dess kalvar? Är det kokt och behandlad mat som innehåller syntetiska färger, smaker och konserveringsmedel?

Grunden för vår föda borde vara självklar - naturliga frukter och grönsaker i sitt vilda tillstånd. De innehåller nämligen precis den mängd av vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och andra livsnödvändiga ämnen våra mänskliga kroppar behöver för maximala prestationer. Det blir alltså mycket frukt, grönsaker, färska frukt- och grönsaksjoser, groddar, örter, nötter & frön, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger samt olika former av superfoods, svampar och örter.

Eftersom rörelsen ursprungligen har uppstått i Kalifornien där tillgången på organiska och vilt växande livsmedel av naturliga skäl är långt bättre än i vårt kalla Norden tvingas man naturligtvis anpassa sig till de omständigheter som råder. Att äta 100 % rawfood blir mycket svårt och en riktlinje på 80 % sägs därför vara bra. Vintertid kan det bli ännu svårare att få tag på färska och närproducerade goda råvaror - men man gör så gott man kan.
Det var en liten introduktion till det här med rawfood. I nästa harang får ni läsa lite mera om specifika hälsofördelar som kommer att ge ytterligare svar på varför i hela världen och lite längre fram tänkte jag börja ge lite konkreta tips som är lätta att infoga i vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar