söndag 2 oktober 2011

Grön njutning varje dag

Är det någonting på vår jord som gör kroppen gott så är det gröna smoothies. Jag upptäckte dem för ungefär ett halvår sedan och sedan dess dricker jag åtminstone en halv till en liter grön smoothie om dagen. Det är gott, men inte nog med det, det är bland det bästa du kan ge din kropp! Jag tänkte berätta lite mera om varför. 

För det första är gröna smoothies otroligt näringsrika. Det är Victoria Boutenko som upptäckte detta efter att ha studerat de vilda schimpanserna vars kost utgörs av runt 40 procent bladgrönt och 60 procent frukt och de har ett starkt naturligt skydd mot aids, cancer, hepatit C och andra åkommor som har blivit så vanliga bland oss människor i väst. Det hela fick henne att fundera på om det är avsaknaden av bladgrönt i vår kost som gör oss människor så mottagliga för dessa olika sjukdomar och besvär. För vem äter mycket bladgrönt? Att äta lite isbergssallad till middagen räcker liksom inte. Det här är alltså ett lätt och gott sätt att få i sig dessa klorofyllguldkorn och därigenom förbättra vår hälsa.

En fördel med att mixa smoothies är att de blir så lättsmälta - cellerna i de gröna bladen och frukterna är sönderslagna vilket gör alla näringsämnen mer lättupptagliga för kroppen. Bladgrön innehåller dessutom viktiga proteiner, fibrer och sist men inte minst klorofyll, som är som naturens egen livskraft och därför ovärderlig som näring för människan. Dessutom alkaliserar bladgrönt vår kropp. Det är någonting som är otroligt viktigt eftersom vi människor ofta äter en alldeles för sur kost vilket i sin tur har en försurnande effekt på vår kropp. Vi har för surt ph-värde helt enkelt, vilket utgör en grogrund för sjukdomar och krämpor av olika slag. Blueberry Lifestyle har en bra artikel om det och den hittar du här. Var inte så sur!

Hur påverkar allt det här kroppen då? För att räkna upp några hälsofördelar som jag har märkt inom allt ifrån några dagar till några veckor efter att regelbundet ha börjat få i mig gröna smoothies kan jag nämna mer energi, minskat sötsug, minskat begär på dåliga fetter och kolhydrater, bättre sömn, bättre matsmältning, bättre immunförsvar, mer klarhet i sinnet, inga blodsockersvängningar, vackrare hy, en klarare blick och lättare andning. 

Om du vill läsa mera om Victoria Boutenkos gröna smoothies och deras hälsoeffekter och hitta inspiration till recept kan du gå in här. Hon har skrivit en bok som heter Grönt för livet som är som min lilla bibel. En hälsobibel.




För den här gröna godingen har jag mixat ihop följande:

2-3 nävar spenat
1 selleristång
2 kiwin
1 banan
lite färsk basilika
4-5 dl vatten

Hur kan du motstå detta? Ljuvt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar