tisdag 11 oktober 2011

Sällan skådad söndagsdetox med lime och wasabi.

I söndags gav jag mig på min nyinförskaffade hälso- och kokbok från Blueberry Lifestyle Food for Thought. Först ute blev den här gröna detoxsalladen med stekt tofu och wasabilimedressing, väldigt passande efter veckoslutets alla något mindre gröna lockelser. Den här är ju inte alldeles raw eftersom jag valde att steka tofun i shoyu - en äkta japansk soja som är fermenterad och lagrad utan kemikaliska tillsatser. Men det är ekologiskt och utan konstiga tillsatsämnen så jag gav det en chans och det fick mycket gott betyg. Gott som tusan faktiskt. 

Med alger som har en utrensande funktion på kroppen, olika frön som innehåller extremt nyttiga fetter och mineraler, antioxidanter som bekämpar de fria radikalerna i våra kroppar och massvis med härligt gröna blad blir det här en effektiv och sjukt god hälsokick. Pröva!




Salladen består av:

en näva hackad spetskål
6-7 stora hackade romansalladblad
lite naturligt syrad surkål (opastöriserad)
1/4 gurka
1 selleristjälk
2 nypor blötlagda aramealger
2 msk norialger - de här är samma som man gör sushirullar av, vilket förärar salladen med en lite distinkt sushismak
150 g fast naturell tofu i bitar, stekt i shoyu
thaibasilika
2 msk hampa- och sesamfrön
gojibär

Och allt detta i all sin ära, men det är dressingen som gör salladen - som så ofta! Så här kommer den:

1 dl rapsolja (gärna kallpressad)
1 msk shoyu (eller vanlig japansk sojasås)
1/4 vitlöksklyfta
saften från en lime
en skvätt havremjölk (eller någon annan mjölk)
1 dadel

Blanda ihop salladsingredienserna och häll över dressingen. Njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar