måndag 5 december 2011

Kvällens gröna

Kvällens middagssmoothie blev en goding med mycket bladgrönt och citrus. Det är lite behändigt att få i sig sin salladsdos via en smoothie - pröva själv! Jag brukar slänga ihop lite det ena och det andra som jag hittar hemma, därav de ibland kanske något konstiga proportionerna. Här får ni i alla fall recept på dagens.

2 nävar blandat bladgrönt (jag använde grönkål, spenat och rucola)
2 små nävar raw kokosflagor (helst de supergoda, lite tjockare från Ruohonjuuri i Helsingfors - har inte hittat de samma i Stockholm än)
1/2 banan
1/2 äpple
2 apelsiner, pressa saften ur dem med en citruspress och häll i tillsammans med fruktköttet
1 klyfta citron (utan skal)
2 tsk havtornspulver
2 färska dadlar
några droppar hampaolja från Pukka
lite mandel-valnöts-tranbärsrester som blev över från söndagsglöggen igår
vatten för att späda ut till önskad konsistens

I början när man är lite ovan och inte så bra på att improvisera ihop en smoothie kan man försöka tänka ungefär 60-40 vad gäller frukt och grönt. Använd torkad frukt eller agavesirap för extra sötma om du känner för det. Anefter lär man sig vad man gillar i sin smoothie och vad som passar bra ihop. Den här ovan var faktiskt en topp trea måste jag säga, så god var den! Mina recept ska främst ses som vägledning för vad man kan lägga i sin smoothie - det är inte alla dagar man hittar havtornspulver eller Pukkas hampafröolja i skafferiet men då kan man ju lämna bort det eller lägga i något annat liknande istället - t.ex. fryst havtorn eller blåbär och någon annan god kallpressad olja eller ja varför inte en avokado för att tillföra smoothien lite nyttiga fetter. Lek runt lite!

1 kommentar:

  1. Hej
    Ser att ni gillar havtornspulver och förstått hur nyttigt det är. Om ni behöver mera är ni välkommna att beställa mera av mig. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera