onsdag 25 januari 2012

Kvällens mål - raw bagel och grön drink

Kvällens middag blev en färggrann rawfoodmacka tillsammans med en stor grön smoothie. Vanligtvis brukar jag göra en raw sallad med olika mörkgröna blad, grönsaker i bitar och någon god dressing. Måndag och tisdag blev det faktiskt raw ceasarsallad för hela slanten två kvällar i rad - det är ju dressingen som gör salladen, och den här var gjord på bland annat avokado, cashewnötter och incabär. Helt underbart god. Istället för bacon toppade jag med Renée Voltaires tamarirostade mandlar - de ger rätten samma härliga sälta. Lovar lägga upp bild och recept när jag kommer mig för att göra den en gång till!

Idag blev det alltså raw macka, eller raw bagel egentligen - förra veckan testkörde jag nämligen en sats bagels i min nya torkugn som jag hade ställt i en burk i skafferiet och nästan glömt bort. Receptet till dessa kommer längre ner. Istället för vanligt smör eller margarin (som jag förut brukade bre på brödet) mixade jag en liten näve raw mandlar som jag sedan blandade ut med passlig mängd kallpressad kokosolja, lite salt och någon matsked russin. Som pålägg valde jag skivad gurka, riven morot, mina egenhändigt groddade alfalfagroddar och lite avokado. Den gröna drinken platsade tyvärr inte framför kameran ikväll men bestod av grapefrukt, grönkål, selleri, banan och spirulina. Godare än så här blir nog svårt!



Raw bagels (från Renée Voltaires bok Salig Blandning)

100 g bovete (blötläggs över natten)
25 g linfrön (blötläggs över natten)
6 soltorkade tomater
10 mandlar
3 nypor fänkålsfrön
2 stora nypor örtsalt
1 nypa flingsalt
svarta sesamfrön att strö på toppen

Blötlägg bovete och linfrön i varsin burk över natten, skölj och sila sedan bort vattnet. Mixa alla ingredienser och forma till bullar, ca 8 stycken. Gröp ur ett litet hål i mitten och strö över svarta sesamfrön. Torka i torkugn på 42 grader i ca 20 timmar (detta beror på din torkugn - testa dig fram!) eller i vanlig ugn på 50 grader med luckan på glänt i 1-2 timmar. Dela bageln på mitten eller använd 2 om de är väldigt tunna.

2 kommentarer:

  1. Ska man verkligen torka bageln i 1-2 timmar i vanlig ugn mot 20 timmar i torkugn? Torkugnar brukar ju vara snabbare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torkugnen är mycket långsammare än en vanlig ugn. Exakt hur länge man ska torka dem får man pröva sig fram till själv, det beror på hur fuktig degen är, hur tjocka man gör dem osv. Jag har inte gjort dem i vanlig ugn själv men torktiden borde ligga på ungefär det där om man har dem på 50 grader. Så påstår i alla fall Renée Voltaire!

      Åh, nu började det vattnas i munnen efter dessa godingar!

      Radera