lördag 18 februari 2012

Årstidsköket

Jag klippte ut en notis ur tidningen igår som handlade om grönsaksätande enligt säsong. Hur många gånger har man inte slängt ner ett knippe orangefärgade tomater i varukorgen och väl hemma måsta uppleva den återkommande besvikelsen över den vattniga och livlösa smaken. Tomater kan vara så goda, jag tänker på växthustomaterna som odlas i Malax om somrarna och de som växer längre söderut och får mogna fullt ut i solen så att både smak och näringsinnehåll blir fulländade.

Så varför då tvångsköpa dessa tomater och jordgubbar och sparrisar när det verkligen inte är säsong för det på våra breddgrader och de istället måste skeppas till oss så långt ifrån att kvalitén tvärdalar? Många talar idag om det pånyttfödda årstidsköket, men då gäller det att ha koll! Sommartid och i början av hösten verkar det vara hur enkelt som helst, men vad äter man nu i februari när marken är djupfryst och det är långt till vårens primörer?

Månadens lista över grönsaker och frukt ser ut så här här:

Grönsaker: lök, brysselkål, palsternacka, svartrot, jordärtskocka, rödkål, kålrot, morot, rödbeta och endive

Frukt: äpple, blodapelsin, apelsin, clementin, citron, kiwi

Läs mera här om du är intresserad.



Min middagssallad igår fick så innehålla lite brysselkål. Skala bort de yttersta bladen (de brukar vara ganska smutsiga), skär bort den hårdaste delen av det lilla skaftet och dela i fyra klyftor. Släng ner dem i salladen. De smakar precis som all annan kål som äts rå. Gott och härligt tuggmotstånd! Jag åt den till en kokoscurryröra. På senaste tid har jag allt mer börjat äta olika röror och blandningar till mina sallader istället för en dressing. Det blir godare, fylligare och funkar bra som ersättning för dig som ännu har svårigheter med att lämna bort köttet från din kost.

Kokoscurryröra

1 dl cashewnötter
1 msk kokosolja
2 urkärnade dadlar
1/2 tsk curry
1/2 tsk buljong eller himalayasalt
en nypa havssalt
lite cayennepeppar
1 dl vatten

Mixa slätt, färdigt! Den här funkar utmärkt som en pastasås också tillsammans med zucchinipasta, små blomkålsbuketter och babyspenat. Även om detta kanske inte var jätte februariaktigt, men lite får man väl fuska!

Ha en härlig februarilördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar