torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag - raw style

Idag är det kanelbullens dag! Högtiden till ära vill jag naturligtvis också få fira lite, och eftersom jag inte är speciellt sugen på vanliga kanelbullar passade jag på att laga en raw variant här hemma på kvällskvisten istället. Inspiration kommer från bloggen Sweet Treats with Love. Jag ändrade lite på fyllningen eftersom jag är rädd för kakao på kvällarna, det har nämligen en så uppiggande effekt på mig att jag inte brukar få sömn förrän framåt småtimmarna. Det fick bli en krämig kokosfyllning istället! Kan vara bland mina godaste verk någonsin - ändå svängde jag ihop detta på ynka tio minuter. Men det är det som är så bra med rawfood!

Kaneldeg

2 dl blandade valnötter och pecannötter
7-8 dadlar
1 msk kokosolja
2 msk vetegroddar (färdigt malda, finns i hälsobutiken)
2 tsk vatten (gärna blötläggningsvatten från blötläggning av aprikoser eller annan torkad frukt)
1 nypa salt
1/2 msk kanel

Fyllning

1/2 dl kokosflingor
1,5 msk kokosolja
1 msk vatten eller blötläggningsvatten enligt ovan
1 msk yagonsirap (eller annan flytande raw sötning, tex honung eller agave)
några pecannötter
1 ordentlig nypa salt
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk lucuma (valfritt)

Äppelkräm

1 svenskt höstäpple
kanel

Mixa ihop ingredienserna till kaneldegen till en len massa. Smaka av med så mycket kanel du vill. Tryck sedan ut degen på ett bakplåtspapper till en rektangulär form. Mixa sedan ingredienserna till fyllningen, bred den ovanpå degen och rulla försiktigt ihop till en rulltårta. Ställ in i kylen i en halv timme, ta ut och skär upp i bitar och avnjut gärna tillsammans med en klick äppelkräm. Gudomligt gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar