fredag 7 januari 2011

2 days in Paris

Jag kollar på 2 days in Paris från TV1000 och äter en gutig sallad ackompanjerat av den första smoothiedrinken jag har gjort med min nya blender! Det blev en sallad med rucola, ekologiska kalamataoliver, soltorkade tomater, selleri, broccoli (rå och lätt kramad i lite salt och peppar och olivolja), valnötter och granatäppelkärnor. Drinken blev det ingen bild på men den är består av pressade apelsiner, ett äpple, lite färsk ingefära, lite citronsaft, rucola, en halv banan, lite grönt te och till sist vetegräs och spirulina. Bananen gav en underbar söt kontrast till de andra lite surare ingredienserna!


Igår lagade vi laxburgare. Jag har gjort dem tidigare en gång också. Till efterrätt blev det en raw smulpaj med hallon och blåbär! Det är en hälsosammare paj gjord på bl.a. nötter och sötad med endast dadlar och lite honung. Prova den!




Laxburgare med räkröra
4 portioner

Räkröra
400g räkor (gärna med skal men inget måste, då behövs inte lika mycket)
1 dl crème fraîche
1/2 dl äkta majonnäs
hackad dill
salt

600 g lax, skinnfri
1/2 gul eller röd lök
1 ägg
1 tsk salt
nymald svartpeppar
2 msk smör att steka i

1. Skala räkorna. Blanda crème fraîche, majonnäs, dill och salt. Tillsätt räkorna.
2. Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan i en matberedare.
3. Skala och finhacka löken. Blanda laxfärsen med lök, ägg, salt och peppar.
4. Forma till fyra burgare och stek i smör på medelvärme cirka 3 minuter på vardera sida. Toppa burgarna med räkröran och servera med sallad och en klyfta citron!

Raw smulpajsdeg

Det här receptet är för 4 personer men jag brukar göra halvsats och redan det räcker mer än väl åt 4 personer tycker jag!
Attention! Du behöver en matberedare/mixer. Beroende på hur stor den är kan du behöva köra ingredienserna i omgångar i mixern. När man lagar raw food försöker man så långt det är möjligt, med tanke på tid och ork, använda ekologiska och gärna närproducerade råvaror. Då du köper russin, undvik helst de billiga russinen typ Ica/Pirkka och Sunmaid eftersom de är fulla med konserveringsmedel!

5 dl valnötter
2 dl kokosflingor
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskot, mald (kan uteslutas, har en lite speciell smak)
1 nypa salt
8 dadlar
1 dl russin
1-2 msk honung
valfria bär

1. Lägg valnötter, kokos och kryddor i matberedaren och kör tills de finfördelats.
2. Tillsätt dadlar, russin och honung, kör tills det påminner om en smulpajsdeg.
3. Tryck ut degen i en pajform eller tallrik och fyll med bär. Är bären djupfrysta måste pajen stå lite innan servering så att bären hinner tina. Jag brukar använda blåbär och hallon. Häll gärna på ordentligt med bär, det kan inte bli för mycket!

Ät pajen med glass eller vaniljsås eller var riktigt raw-ig och ät den med cashewgrädde som på bilden. Enkelt att laga!


Cashewgrädde

2 dl cashewnötter
1 päron, välmoget, skuret i bitar
ca 2 msk vatten
ca 1 tsk vaniljpulver (hittas i välsorterade matbutiker vid bakingredienserna)

1. Mixa cashewnötterna till ett mjöl.
2. Tillsätt ett päron och vattnet, tillsätt mera vatten beroende på önskad konsistens.
3. Mixa tills allt blandat sig väl. Tillsätt vaniljpulvret och mixa igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar