lördag 22 oktober 2011

Lyxfredag åt det nyttigare hållet

Igår hade vi bjudit Johan till oss för superfoodpizza och chokladmousse och hyrfilm. Det var länge sedan vi bara var hemma en helgkväll - så efterlängat.

Pizzan blev enorm succé. Speciellt bottnen som vi gjorde på näringsrikt mjöl och frön smakade hur gudomligt som helst. Pröva detta nästa gång du gör pizza hemma! Se recept längst ned.




Pizzabottnen

2 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
2 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver (glutenfritt bakpulver finns på hälsokost)
1 1/2 msk rapsolja (gärna kallpressad)
1 tsk honung eller agave
2 krm havssalt
1 msk linfrö, chiafrö eller fiberhusk (jag använde hälften chiafrön hälften fiberhusk)
1 msk solrosfrön (detta glömde jag)
1 dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tillsätt honung och vatten och knåda till en fin deg. Kavla ut degen tunt och strö över fröerna och kavla in dem i degen. Grädda i 5 minuter. Toppa med dina ingredienser och grädda igen i 10-15 minuter.

Vår topping

2-3 msk pesto
1 paket getost, i skivor
4 rödbetor, kokta och skivade (obs detta tar lite tid)
1 rödlök, tunt skivad och stekt i rapsolja och honung
1 äpple, tunt tunt skivat
3 färska fikon, i små klyftor
2 msk gula russin
några kvistar färsk timjan
hackade valnötter
flytande honung

ruccola
tärnat äpple
flingsalt
olivolja
lite mera honung

Bred pesto på den förgräddare pizzabottnen, lägg sedan på skivat äpple, rödbeta, russinen, rödlöken, fikonen och getosten. Strö till sist över valnötter och timjan och ringla över honung. Grädda tills pizzan fått en fin färg, ta ut den ur ugnen och toppa med sallad, tärnat äpple, flingsalt, lite olivolja och honung enligt smak.

Peik lyckades på något vänster få med två salamiskivor under fyllningen men detta är alltså inte något som är meningen. Allt det här räckte till en normalstor rund pizza med en galen mängd fyllning, passligt för 3 personer skulle jag säga beroende på hur mycket man äter.

En lite nyttigare chokladmousse

2 mogna avokado
3 msk lönnsirap (inte den klistriga amerikanska som är mest socker utan den riktigt goda som man helst köper på hälsokost)
2 msk ekologiskt kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl soja- eller havregrädde
150 g mörk ekologisk choklad, smulten i vattenbad

...ja ni ser här att det är mycket choklad i receptet. Litet undantag i mitt kök men det fick gå för den här gången. (Mummmm.)

Mixa ingredienserna, ha sist i grädden och den smultna chokladen i omgångar. Servera omgående! Då är den godast. Den tenderar att stelna annars märkte jag och tappar lite i god smak. Servera med hallon, physalis, kakaonibs, blåbär... Du väljer!

1 kommentar:

  1. nästan som vår pizza! vi hade också chevre, rödlök och rucola, men där tar likheterna slut :)

    SvaraRadera