onsdag 25 januari 2012

Levande bovetevälling med fikon och kanel

Jag har groddat bovete i några dagar och i morse var det klart att användas, så jag gjorde en bovetegröt med bland annat äpple, fikon, kokos och kanel till frukost. Vilken njutning!

Att grodda bovete väcker liv i alla de enzymer som vilar i de torkade örterna. Enzymer är proteiner som används vid varje funktion och vid varje kemisk process i vår kropp, bland annat för att smälta mat och göra näringen mer lättupptaglig för kroppen, konvertera omega-3 och reparera vårt DNA. Utan enzymer finns inget liv på jorden, och det är dessa som dör när vi upphettar vår mat. Enligt Holistic föds vi med ett begränsat enzymbildande potential, och denna minskar dessutom med åldern - därför är det extra viktigt att tillföra dessa via maten istället! Annars måste kroppen ta av sitt eget sinande förråd av enzymer.

Grodden är växternas motsvarigheten till människans embryo och groddade frön innehåller alla de näringsämnen som plantan behöver de första veckorna av sitt liv. De är alltså sprängfyllda och koncentrerade med nyttiga ämnen!

Jag använder groddburkar för min groddning, men det går lika bra i till exempel en sil. Blötlägg först det skalade bovetet i 5-8 timmar. Skölj det sedan noga och lägg sedan i groddburken som du ställer snett upp och ner (så att luft kan komma in och vattnet rinna ut ordentligt) på ett mörkt varmt ställe. Jag ställer mina i ett köksskåp. Skölj noggrant 2-3 ggr per dag under 2-3 dagar, tills fröna har fått en liten svans. Då är dina groddar klara!

Känns groddning för jobbigt går det lika bra att bara blötlägga bovetet över natten och skölja det ordentligt på morgonen. Så har jag gjort innan.



Så här ser groddat bovete ut.

Bovetevälling för 2 personer

1 dl groddat bovete
1 stort äpple
2 dadlar
1 torkat fikon
1 tsk kanel

För extra smaksätting:
2 msk riven kokos
2 tsk hackade dadlar
1 tsk kallpressad linfröolja

Mixa ingredienserna till vällingen i en mixer. Blanda sedan för hand i kokos, hackade dadlar och linfröolja.

Kallpressad linfröolja är den bästa vegetabiliska källan till Omega-3. Linfrön sägs vara för hårda för att kroppen ska kunna ta upp omega-3, även när de är krossade. Det var en snopen upptäckt, jag som har ätit linfrön i min dagliga kost i många år. Satsa alltså istället på kallpressade oljor från till exempel linfrö eller hampa. Finns på hälsokost och säkert i välsorterade matbutiker.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar bovete! Kan man ge bovetevälling till en liten bebis som tyvärr inte ammas? istället för ersättning som bara innegåller skräp..

    SvaraRadera
  2. Linfrön är ju lite giftiga så var försiktiga med det.

    SvaraRadera