måndag 27 februari 2012

Köttfri måndag

Häng med i den köttfria måndagskampanjen och gör kroppen och planeten en stor tjänst! För er som inte ens ha hört knystas om detta förut är det alltså frågan om en tämligen känd och utbredd kampanj som syftar till att få människor att äta mindre kött och därigenom påverka klimatförändringen genom att låta bli köttet en dag i veckan.

Den här måndagen till ära - och lite även min fantastiska nya salladsskål till dito om jag får lov att medge - spatserade jag hem från jobbet via butiken och fyllde på kylskåp och skafferi med den ena härligheten efter den andra. En stor grön sallad blev resultatet på middagsbordet. Basisk, proteinrik och fylld med nyttiga probiotikabakterier. En perfekt start på min detoxvecka dessutom - men mer om det i ett senare inlägg.


Romansallad, babyspenat, syrad vitkål (opastöriserad för goda probiotikabakterier), alfalfagroddar, aramealger (blötlagda i kallt vatten i 10 minuter), gurka, broccoli i små buketter (finhacka även de stjälkdelar som bli över så behöver du inte slänga så mycket), avokado (hur mycket som helst!), gojibär, russin, pumpafrön, hampafrön och lite torkade kokosskivor. Pressa över en klyfta citron och ringla över hampafröolja och shoyu (en mild japansk soja utan tillsatser, fås på hälsokost eller t.ex. hos Renée Voltaire).

Nu har jag säkert glömt något men det är så jag brukar laga min mat - inte väldigt systematiskt utan kryddat med spontanitet och mäkta höftande.

Njut. Det är gud. Så. Gott. Glad köttfri måndag!

4 kommentarer:

 1. Det ser verkligen helt fantastiskt ut!

  SvaraRadera
 2. Kanske jag skulle klara av att vara en dag i veckan utan kött... Måste det just vara måndagar eller får jag välja vilken dag som helst?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken dag som helst går ju bra, men det brukar vara lättare att bestämma sig för en viss dag för då blir det lättare av! ;-)

   Radera
 3. Ta den dag som passar dig bäst, huvudsaken är att det blir av :-)

  SvaraRadera