tisdag 6 mars 2012

Grön vetegräsgazpacho och lite om alger

Dagens middagsmål blev en grön vetegräsgazpacho. En riktig fröjd för ögat och kroppen. Precis vad jag behövde efter en skön arbetsdag och ett ännu skönare en timmes pass på spinningcykeln. Gazpacho är ju en riktig sommarrätt - den här kommer att bestämt få sina uppföljare under årets varmare månader!


Grön vetegräsgazpacho

6 minitomater
1 grön paprika
1 mindre näve babyspenat
1/2 dl mandlar (blötlagda i 8 timmar)
1 liten bit vitlök
5 kvistar persilja
saft av 1 lime
1 tsk buljong (ekologisk - inte helt raw men det är så lite och det blir så mycket godare!)
ca 1-2 cm färsk ingefära
2 tsk vetegräspulver
örtsalt
1 dl vatten

Kör alla ingredienser i en mixer. Den här fungerar bra att göra i en blender också om du har en sådan hemma. Smaka av med örtsalt och eventuellt mera vatten om du tycker det behövs. Toppa med örter och groddar och vad du hittar hemma. Jag valde groddar från mitt eget fönsterbräde (alfalfa och bockhornsklöver), persilja, basilika, hackade mandlar och dulsealger.


Alger har ett otroligt högt näringsvärde. De minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förebygger cancer och innehåller naturligt antibiotiska bakteriedödande ämnen som stärker kroppens motståndskraft och har en avgiftande och utrensande effekt på kroppen. De innehåller massvis med protein, enzymer och naturliga mineralämnen, speciellt kalk, järn och jod, och är dessutom rika på vitaminer (A, B, C, D, E, H, K). Alger är dessutom rika på kalcium - torkade sådana innehåller upp till 14 gånger mera kalcium än motsvarande mängd komjölk! Just den här sorten, dulse, är en rödalg som skördas längs med de norra delarna av den irländska kusten. Den är fullproppad med protein, vitamin A B C, fosfor, järn och jod och smakar svagt av skaldjur.

Lägg till lite alger i din kost några dagar i veckan. Är du ovan vid smaken rekommenderar jag att börja med aramealger eftersom de har en väldigt mild smak. De är perfekta att strö över salladen (tex arame, dulse, nori) eller blanda i smoothien (spirulina, chlorella). Torkade alger hittar du bl.a. på hälsokost. En del blötläggs bäst innan, läs anvisningarna på förpackningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar