onsdag 13 januari 2010

Club Sandwich

Peik och jag var en gång i Tallinn på en veckoslutsresa som inkluderade en natt på ett hotell i stan. Vi gick ut och äta på eftermiddagen och efter det blev vi så trötta att vi gick tillbaka till hotellet för att vila lite före vi skulle bege oss ut på stan igen mot kvällen. Båten från Helsingfors hade ju trots allt startat redan klockan 8 på morgonen. När vi vaknade igen var det mörkt ute och vi kände oss otroligt utvilade. Efter att ha tittat på klockan förstod vi också varför - klockan var 02 på natten. Det var alltså resans "kväll i Tallinn"! Läxa #1: Använd väckarklockan. Dessutom började vi känna oss vrålhungriga eftersom det ju var flera timmar sedan vi ätit middag, så vi började bläddra i katalogerna och fastnade för Room Service-katalogen där vi genast bestämde oss för varsin Club Sandwich. Jag ringde ner till receptionen och gav vår beställning varpå jag fick till svar:

"Ehh!! Club Sandwich???! At THIS time???!!!!!?!"

Läxa #2: room service är tydligen inte tillgängligt dygnet runt (eller så är det bara Estland).

Hur som helst, jag hittade ett recept i Anna & Fanny Bergenströms kokbok "Under valnötsträdet", som jag för övrigt tänker införskaffa mig så fort jag känner att sedlarna räcker till, som låter underbart gott och som jag tänkte skriva upp för att kunna testa hemma. Yayy!

Supergod club sandwich med avokado och stekt kyckling

En klassisk dubbelsmörgås (i tre lager) med kyckling och bacon som här fått tillägg av skivad avokado. Enklast är förstås att köpa färdiggrillad kyckling men godast blir det att steka själv. Kycklingfilén kan stekas i förväg. För övrigt ska smörgåsen serveras helt nylagad.

TILL 2 STORA SMÖRGÅSAR:
1 kycklingbröst (kycklingfilé)
1 msk olivolja + 1 msk smör
salt, svartpeppar
(1 liten vitlöksklyfta)
4 skivor bacon
1 tunt skivad medelstor tomat
1 liten avokado
6 skivor formbröd eller ljust lantbröd
ca 6 msk riktigt god majonnäs
salladsblad

STEK KYCKLINGEN SÅ HÄR: Värm ugnen till 200°. Bryn kycklingfilén ett par minuter på varje sida i smör och olja i ganska varm stekpanna. Salta och peppra. Pressa gärna över en vitlöksklyfta. Lägg sedan filén i en liten ugnsform och låt den eftersteka i 13-14 minuter i ugnen. Låt kallna.

SEDAN: Stek sakta baconskivorna knapriga och låt dem rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Skär den stekta kycklingfilén i tunna skivor och skiva tomaten. Kärna ur och skiva avokadon.

BRÖDET: Rosta alla sex brödskivorna. Skär tvp av dem diagonalt i trekanter och lägg dessa åt sidan. Bred sedan majonnäs på de resterande fyra brödskivorna. Ta fram två tallrikar. Lägg en skiva (majonnäsen uppåt) på varje tallrik. Täck med salladsblad och skivad kyckling.
Placera en brödskiva till (med majonnäsen uppåt) ovanpå det hela. Lägg på salladsblad och sedan baconskivorna, 2 på varje smörgås, tunna tomatskivor och skivad avokado.

TILL SIST: Toppa med de delade brödskivorna (som om man vill kan bredas med majonnäs de också, de läggs isåfall med majonnässidan ner). Tryck till smörgåsarna lätt med handen.
De redan skurna trekanterna gör det lätt att till sist skära igenom smörgåsarna till 2 stora trekanter = 1 portion. Fäst gärna ihop trekanterna med små trägrillspett och servera gärna med några extra salladsblad på varje tallrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar