lördag 18 december 2010

Julmarknaden

Det finns inga gränser för hur mycket skandalrubriker svenska medier kan skapa om snön. Extremväder på väg till jul, Tågresenärer strandsatta, Snöslungorna slut i alla butiker, Stöldvåg av snöslungor. Är det nu faktiskt så farligt med lite snö? Helt tydligt om det vållar så mycket problem i samhället men jag förstår inte denna mediehysteri. Vi bor långt uppe i Norden och det snöar. Visst det har snöat mera än vanligt, men jag tycker mest bara det är fint.

Skansens julmarknad var det absolut bästa jag gjort på läääänge! Skansen är ju den mest underbara plats på hela jorden! Hela stället kändes som 1800-tal, det var som en stor Astrid Lindgren-by med en massa små morastugor, gärdsgårdar, små riktigt gammeldagsbutiker som på museum och en fäbod med stora får och en liten spelstuga där två folkdräktsklädda personer spelade folkvisor på fiol och nyckelharpa men det var liksom allt så på riktigt! Man fick på riktigt köpa spikar och sågar och värmekaminer i Järnaffären och man fick gå in i köket där kvinnor i gamla folkdräkter bakade fina pepparkakor och smöbröd i gammal vedspis.






Vi fikade inne på ett riktigt litet mysigt kafé. Det fanns hur mycket kakor och småbröd som helst att välja emellan och alla stolar var olika och kassatanten slog in priserna på en enorm gammaldags kassamaskin.


Marknaden var också fin, många små röda bodar med glögg och våfflor och tovade mössor och tomtar och handdukar och gamla damer och gubbar i folkdräkt bakom diskerna i sina bodar som skrattade och log och dansade och sjöng till "Små grodorna" eller "Oskarsson och Pettersson och Lundström och jag...". Det mest absurda var dock en scen mitt i julmarknaden med en stor gran i mitten och en liten julorkester vid sidan om. Människor dansade tillsammans i ring runt granen. Vi trodde att det var ett skämt.. Händer sånhänt på riktigt??! Kolla själv.



Sedan kom vi alla hem till oss med rosiga kinder och frusna fötter och drack glögg och åt risgrynsgröt och knäck vid vårt nya köksbord. Man blir helt slut av att vara ute i kylan så länge!


2 kommentarer:

  1. Supermysigt! Det finns traditionella tyska, svenska och franska julmarknader t.o.m här i Tokyo! Men ingen glögg hittills, buhuu... Ser så juligt ut med all snö också :)

    SvaraRadera
  2. Här är maaaaassa snö, det har kommit säkert 20 cm till sen igår! Men vad kul med marknader där borta också! Du kan ju koka din egen glögg om du inte hittar annat :)

    SvaraRadera