söndag 8 januari 2012

Svampigt värre

Då jag inte äter rawfood äter jag nuförtiden helst vegetariskt. Att leva på 100 % rawfood blir nämligen väldigt svårt under de kalla vintermånaderna då tillgång till färska och näringstäta livsmedel inte är lika bra som under sommarmånaderna. Jag äter nog ca 60-70 % raw skulle jag tro. Lunchen på jobbet blir ju så gott som aldrig det, men turs nog har vi en kock på jobbet som experimenterar ganska långt i samma riktiningar som jag, vilket innebär att det brukar dyka upp lite raw tilltugg och fikarätter på eftermiddagarna, och tillgången till ekologisk frukt brukar inte heller vara trytande. Just nu sitter jag faktiskt i soffan med en påse grönkålschips som jag fick med mig hem härom dagen. Torkade i torkugn, salta och syrliga tack vare salt och citronsaft. Gott.

Men så här denna lediga fredag gjorde jag en portabellosvampsallad ur kokboken Salig blandning av Renée Voltaire - så visst tycker jag att det är gott med tillagad mat lite nu som då. 



Detta behöver du:

2 portabellosvampar
1/2 citron
tamarisås
färsk ingefära
broccoli
grönsallad, ex babyspenat och ruccola
några goda oliver
olivolja

morötter
matlagningsyoghurt (mjölkfri crème fraiche)
färsk hackad ruccola och persilja
salt

Portabello är en ganska stor och köttig svamp - har du svårt med tanken på att släppa köttet kan jag varmt rekommendera denna rätt till att börja eftersom svampen ger rätten samma tyngd som kött brukar göra. Använd två svampar för två personer. Skiva dem ganska tunt och marinera dem i 20 minuter i 3 msk tamari, 3 cm finhackad ingefära och saften från en halv citron. Sila sedan bort marinaden och stek svampen på bägge sidor i en het stekpanna i olivolja. Dela broccoli i små buketter, krama dem mjuka tillsammans med lite salt och olivolja. Finhacka broccolistammen.

Lägg upp en salladsbädd av valfri grönsallad (jag hade babyspenat och ruccola hemma), strö över broccolin (både den finhackade stammen och de kramade buketterna), lägg på de stekta portabellosvamparna och dekorera med en handfull goda oliver.

Till detta passar en god morotsröra som är gjord på 2 rivna morötter, 1 dl valfri yoghurt/crème fraiche, några matskedar hackad ruccola och persilja, lite citronsaft och en nypa salt. Lägg upp detta i mitten av fatet, servera, ät.

---

Detta fick vi alltså i oss till lunch i fredags som ett välkommet avbrott i storstädningen. Sedan var det bara att fortsätta. Och det var så värt det! Det känns så tomt och fritt här nu, när man vet hur mycket mera luft det finns i skåpen. Ååhh.

2 kommentarer:

  1. Låter enkelt o gott! Har inhandlat svampen, tyvärr missade jag Tamarin...undrar om det fungerar med ljus soya?!/ annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, smakmässigt blir det nog ungefär det samma! Lycka till ;-)

      Radera