söndag 5 februari 2012

Om varför man mår så bra av att äta rawfood

Här om dagen hittade jag en härlig benämning på en blogg på mig och alla andra som äter raw food - raw-foodista. Jag är en raw-foodista. Så chic det låter. Vill inte du också vara en!

Jag har pratat på om enzymer flera gånger och vikten av att få i sig dem levande och oförstörda för att kroppen lättare ska kunna ta upp näringsämnen. Nu tänkte jag berätta lite mera om varför det är så bra att i man får i sig mycket enzymer genom att äta rawfood. Vi människor har två sorters enzymer i våra kroppar - dels metaboliska enzymer, och dels matsmältningsenzymer. De metaboliska enzymerna ser till att alla system i vår kropp fungerar rätt, medan de andra, som införstått, hjälper till att spjälka maten. Enzymer fungerar som katalysatorer för nästan alla funktioner i kroppen. Inga mineraler, vitaminer eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer och alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av dessa metaboliska enzymer.

När vår kropp belastas med död och tillagad mat måste kroppen flytta fokus från att producera metaboliska enzymer till att producera mera matsmältningsenzymer, och det är därför man ofta blir hängig, trött och matt efter att ha ätit en varm måltid. Kroppen belastas med onaturlig mat och tvingas stänga ner andra viktiga funktioner för att klara av att processa det som vi just har satt i oss.

Genom att äta rawfood påverkas inte kroppens produktion av de metaboliska enzymerna eftersom maten i sig tillför enzymer som hjälper till att starta nedbrytningen utan att kroppen behöver ta lika mycket av sitt eget förråd, vilket gör att man har mera energi efter att ha ätit en helt (eller delvis!) raw, vegansk måltid.

Ett annat viktigt argument för att äta mera rawfood är att tillagad mat är så onaturlig - näringsinnehållet har fått ge efter eller är inte längre i sitt naturliga och ursprungliga tillstånd. Genom att upphetta maten skapas gifter (toxiner) som ofta länge blir kvar som slaggämnen i kroppen. Upphettade kolhydrater blir ofta carcinogena, proteiner kan bli fria radikaler och fetter blir transfetter. Listan på toxiner som skapas när mat upphettas kan göras lång. Kroppens reaktion på detta blir att hantera maten som ett virus, som någonting främmande i kroppen, vilket gör att immunförsvaret slås på varje gång och blir alldeles överbelastat. Det är också en av orsakerna till att man blir trött av lagad mat.

Ekologiska frukter och grönsaker och groddade nötter och frön däremot innehåller mängder av fullvärdiga näringsämnen i sitt naturliga tillstånd och så gott som inga toxiner. Hur kan man då välja något annat?



















Mitt vardagstips till dig


Vad kan man göra man då, om man inte ännu känner sig helt redo att helt och hållet slänga sig in i rawfood-djungeln men ändå vill hjälpa sin kropp på traven och bärja må bättre? Mitt tips är att introducera mera levande föda till din kosthållning, till exempel genom att se till att hälften av din lunch eller middag innehåller en nyttig sallad med mörkgröna blad, groddar och grönsaker. Eller genom att börja dricka gröna smoothies. Läs mera om mina tips om gröna smoothies till höger under kategorin Green smoothies. Du kommer att må så mycket bättre.

1 kommentar:

  1. Underbara bilder!!!Kommer absolut att läsa om dina gröna och även prova såklart/Annika

    SvaraRadera