torsdag 16 februari 2012

Raw falafels - liten vardagslycka

I tisdags kväll blev mina vackra raw falafels klara. I 16 timmar fick de stå sig i torkugnen om jag minns rätt, och de blev så fina och knapriga att jag nästan fick slå mig själv på fingrarna i morse för att låta bli att äta dem till frukost. 25 runda bollar blev det så det räcker till hur många dagar som helst! Jag tror jag fryser in några stycken så att jag inte behöver äta falafel i en vecka.



Receptet för mina falafels är en liten mix av olika recept jag hittat i böcker och på nätet, en del råa, andra inte. Jag serverade dem mina egna groddar, en guldig tomatsås och zucchinihummus från Renée Voltaires Salig Blandning - och oj vilka saliga blandningar!

Raw falafel, ca 25 stycken

2 dl ekologiska kikärter, blötlagda över natten
1 dl valnötter, blötlagda över natten (egentligen skulle det vara pistage men det kunde jag inte hitta i vår närbutik)
2 stora rivna morötter
3 färska dadlar
1 kruka koriander
rivet skal från en ekologisk citron
lite citronsaft
spiskummin
curry
gurkmeja
örtsalt
vanligt himalayasalt
vatten
sesamfrön, ljusa och svarta att rulla dina falafels i

Kör alla ingredienser i en mixer tills du har en jämn massa. Det är viktigt att blandningen har rätt konsistens, den ska inte vara för våt och inte för torr. Det är lagom när det går att rulla fina bollar av den. Vänd dem i ljusa och svarta sesamfrön och ställ in dem i torkugnen i ca 16 timmar. Hur länge de ska torka beror på storleken och hur våt degen är - pröva dig fram.

Det här är bara en variant - det finns otaliga sätt att laga olika raw falafels och olika vegobiffar med din torkugn! Ta grönsaksrester, nötter och frön (helst blötlagda) och kryddor och kör ihop din egen favorit. Har du inte en torkugn hemma kan du också använda din vanliga ugn och ställa in den på lägsta temperatur (vanligtvis 50 grader) - lämna då ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut lite värme och kondens. Eller se till att öppna ugnsluckan emellanåt - det blir ju inte helt raw (eftersom maten upphettas till över 42 grader), men bättre än annan ännu mer upphettad mat! Det finns de som hävdar att enzymer och näringsämnen bevaras ända upp till 47 grader - väljer du att tro på det kommer du långt också med din vanliga ugn. Lycka till!

Gyllene tomatsås

4 soltorkade tomater
14 golden incaberries (eller andra torkade syrliga bär, tex tranbär)
2 tomater (jag hade i en massa körsbärstomater)
1/2 msk tamari
1/2 tsk kryddbuljong (jag använder ekologisk från hälsokost)
1 liten bit av en klyfta vitlök (jag är inte en vitlöksfantast - du väljer hur mycket du vill ha!)
örtsalt

Lägg bären i blöt i 15 minuter så att mixern får det lite lättare. Kör sedan alla ingredienser till en jämn och fin tomatsås. Servera till falafels - eller något annat!

Zucchinihummus

1 (liten) zucchini
2 msk tahini (det gör du lätt själv - mixa 1 dl oskalade sesamfrön till ett mjöl och blanda i en halv dl neutral kallpressad olja, tex raps- eller sesamolja och lite salt)
saften från en halv lime
1 kvist bladpersilja
2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
1 liten bit av en klyfta vitlök
örtsalt
lite chiliflingor
1 liten

Mixa alla ingredienser till hummusen i en mixer, smaka av med kryddor.

2 kommentarer:

  1. Oj, vad gott det låter. Älskar homemade falafel! Skall definitivt testa dethär. Vår ugn har dessutom ett jäsnings-program, som är 35 grader, så kanske det funkar :)

    SvaraRadera
  2. Åh, tack för falafel!! Jag har blivit tokig i Blueberry Lifestyles falafel och vill gärna göra raw.

    SvaraRadera