Jag har länge tänkt testa att göra en egen raw granola - eller müsli - och så kom det sig så passligt att en av mina favoritbloggar
Jfine Cuisine i veckan lade upp ett härligt recept som bara måste provas. Så en vardagkväll satte jag kurs mot hälsokostaffären på Folkungagatan och kom ut med kassarna fulla av ekologiskt bovete, diverse frön, nötter och torkad frukt. Jo, visst, jag har ju en hel del sådant hemma i skåpen redan, men nu ska det göras granola mina vänner och då ska förråden inte tryta!
Jag använde Josefines basrecept (gick på halvsats dock och det blev mer än mycket ändå tycker jag). Jag använde ljusa linfrön, och fröblandningen fick bestå av naturella och oskalade sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön. Ur nötförrådet plockade jag fram ekologiska råa mandlar, valnötter och paranötter. Allt detta blötlagdes i olika burkar över natten (se receptet via länken ovan). Jag blötlade också en del torkad frukt i en egen bunke - det blev en blandning av dadlar, gröna russin, fikon och aprikos.
Det första jag gjorde i morse var då att kliva upp, skölja det blötlagda bovetet, alla nötter och frön, hälla av blötläggningsvattnet från den torkade frukten och blanda samman allt detta i en stor skål tillsammans med 2 msk agavesirap, äkta ekologiskt vaniljpulver och en nypa salt.
Sedan kommer vi till den bästa delen - smaksättningen! Här kan man bli hur vild och galen som helst. Jag valde hur som haver att smaksätta min granola på två olika sätt:
Hallon- och lakritsgranola (en tredjedel av basen ovan)
Här tillsatte jag en stor kopp tinade hallon, lite mera vaniljpulver och en knapp halv tesked lakritspulver. Jag använder
det här pulvret som finns att köpa på hälsokost. Var försiktig, smaka dig fram med lakritsen eftersom den ger en ganska distinkt smak. Var också noga med att använda inhemska frysta hallon - de utländska kan innehålla magsjukebakterier och måste då kokas innan de kan förtäras.
Äppelkanelgranola (två tredjedelar av basen)
Här blandade jag i 2 rivna äpplen, en massa kanel och några nypor kardemumma. Lite hackat färskt kokoskött som blev över från senaste satsen av mina
rawrostade kokosskivor fick också slinka med ner.
För mera inspiration vad gäller smaksättning, kolla in Josefines fantastiska tips
här. Nu står granolan i torkugnen och kommer att göra så de närmaste 12-18 timmarna (på 42 grader för att bevara alla enzymer och övriga näringsämnen). En härlig kanelig doft har redan börjat sprida sig i köket. Nu väntar jag med spänning på resultatet.